neděle 6. srpna 2017

Dalamánky

Po dlouhé době jsme ke včerejší grilovačce upekla dalamánky. 




 Přidávám recept, podle kterého peču (už nevím, odkud jsem ho stáhla). Já dělám kváskové, z droždí jsem nezkoušela.


Droždí:




Kvásek
150 g žitné chlebové mouky
300 g aktivního chlebového kvásku (ze 150 g žitné chlebové mouky a 150 ml vody)
350 g hladké pšeničné mouky
350 g hladké pšeničné mouky
13 ml octa
-
3 g kmínu
3 g kmínu
4 g drceného fenyklu
4 g drceného fenyklu
15 g droždí
-
325 ml vlažné vody
175 ml vlažné vody
10 g soli
10 g soli


Na dokončení (pro obě varianty):
žitná mouka chlebová na obalení,
hrubá sůl kmín a semínka fenyklu na posypání

Asi 12 hodin před pečením si ze lžíce aktivního kvásku, 150 g žitné chlebové mouky a 150 ml vody vytvoříme základ pro nový kvásek a necháme odpočívat při pokojové teplotě. Po 8-12 hodinách odebereme lžíci kvásku na další použití a dáme do lednice. Zbyde nám 300 g aktivního kvásku na dalamánky.
Do mísy nalijeme 325ml vody (asi 30°C)  a přidáme ostatní suroviny (obě mouky, ocet, kmín, fenykl, rozdrobené droždí a sůl). Promícháme a svěříme robotu na prohnětení (kdo nemá robota bude muset těsto zpracovat ručně). Bude mu to trvat asi 10 minut.
Do mísy s kváskem nalijeme 175 ml vody (asi 30°C)  přidáme pšeničnou mouku, kmín, fenykl a sůl). Promícháme a svěříme robotu na prohnětení (kdo nemá robota bude muset těsto zpracovat ručně). Bude mu to trvat asi 10 minut

Mělo by vzniknout lehce lepivé, ale kompaktní těsto. Pokud těsto lepí hodně, přisypáváme po lžicích pšeničnou a žitnou mouku.

Poté těsto rozdělíme na 16 stejných dílků (cca 55g na jeden kousek), z každého na pomoučeném vále vytvarujeme bochánek, přikryjeme a necháme zrát 30 minut (kváskové těsto bude zrát asi 60 minut)

Připravíme si pekáč nebo mísu s rovným dnem a rozložíme do ní mokrou utěrku.

Z vyzrálých bocházků pak tvarujeme dalamánky: můžeme jen prohníst v ruce a nechat ve tvaru kuličky, případně můžeme dalamánek přeložit jako oválný chleba, nebo jen vytvarovat do válečku. Pak dalamánky vezmeme a opatrně je poválíme na vlhké utěrce a obalíme v žitné mouce. Lehce oklepeme a položíme na plech. Dalamánky na plechu zakryjeme folií nebo utěrkou a necháme 40 minut kynout (kváskové necháme asi 1,5 hodiny).

Včas začneme roztápět troubu. Na spodní rošt vložíme starý pekáč (do něj se bude lít voda) a troubu s pekáčem rozpálíme na 250°C.

Když dalamánky 2x zvětší svůj objem, každý podélně nařízeme ostrým nožem s pilkou (kulaté bochánky můžeme naříznout/nastříhnout do kříže), řez navlhčíme (rozprašovačem a nebo namočnou mašlovačkou) a nasypeme do něj směs kmínu, hrubé soli a fenyklu. Pozor, aby voda nestekla na plech, dalamánky by se tam přichytily (ale když máte pečící papír, nic řešit nemusíte:o)).

Když je trouba rozehřátá, vložíme plech s dalamánky (ze základní dávky jsou plechy dva, každý s 8 dalamánky), na spodní pekáč vylijeme asi 2 deci vody, rychle troubu zavřeme a pečeme 5 minut. Poté troubu otevřemě a odvětráme páru, snížíme na 180°C a pečeme dalších 12 minut dokud se na dalamánkách nevytvoří zlatá kůrka a na pohmat nejsou tvrdé (změknou stejně jako chléb, nebojte).


Určitě vyzkoušejte, nám moc chutnají. 

A tady jedna rychlokresba naší rodiny, od našeho šestiletého Jiříčka. Miluju jeho obrázky :).


5 komentářů:

  1. Bety ... dakujem za dvojity recept ... Dalamanky vyzeraju naozaj chutne ... urcite vyskusam ... Obrazok je roztomily ... Tiez mam odlozenych niekolko krezieb mojich deti ... a to dnes maju cez 35 ... 😊 Patria k mojim pokladom ... Pozdravujem a prajem pekne dni ... pa L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, vyzkoušej, jsou moc dobré.
      Tyhle poklady od dětí jsou nej...
      Přeju pěkný srpen.

      Vymazat
  2. Bety ... dakujem za dvojity recept ... Dalamanky vyzeraju naozaj chutne ... urcite vyskusam ... Obrazok je roztomily ... Tiez mam odlozenych niekolko krezieb mojich deti ... a to dnes maju cez 35 ... 😊 Patria k mojim pokladom ... Pozdravujem a prajem pekne dni ... pa L.

    OdpovědětVymazat
  3. Recept na dalamánky je veľmi zaujímavý a zaraďujem do svojej kuchárky. Jirkova kresbička je roztomilá. A vidno, že je šťastné dieťa, lebo všetkých nakreslil s veselými úsmevmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej pak vědět, zda chutnaly.
      Náš Jiříček je dítě s obrovskou fantazií, umí si každého omotat kolem prstu, ale někdy by ho člověk roztrhl. Ty jeho nápady stojí za to :). Když za mnou ale přijde, přitulí se a řekne: "Maminko, ty jsi tak krásná" apod., vše je odpuštěno.
      Přeju hezký srpen.

      Vymazat