Stále kváskuji, chléb nekupujeme, pořád zkouším nové recepty, které čerpám nejčastěji buď u Maškrtnice nebo na facebookové skupině Pečem pecen. Nyní je u nás v oblibě Šéfův chleba 2017.
Přidávám recept:
Rozkvas: 130g žitné celozrnné, 130g vody a lžíce kvásku. 12h nechat.
Pšeničná kaše: 40g pšeničné celozrnné a 100 g horké vody (zjemní střídku chleba). Nechte konvici
přijít k varu, počkejte cca 2 minuty a můžete lít a hned míchat lžící.
Kaši nechte vychladnout.
Těsto: 500g pšeničné chlebovky (dávám o trošku víc, protože jsem mívala moc tekuté těsto, 320g vody, 14g soli (3
lžičky) a lžíce kmínu.
Kdo by si chtěl upravit recept dle váhy, mám tu
pekařská procenta: 670g mouky (v rozkvasu i těstě) je vždy 100%. Voda
82% (v rozkvasu i těstě), rozkvas 46%. K hotovému rozkvasu prosijte
mouku, přidejte sůl a kmín. Vyklopte pšeničnou kaši.
Poté zpracovat těsto buď ručně nebo robotem na jedničku
cca 5 minut dokud se těsto nebude odlepovat od stěny mísy. Pak hned
začněte překládat. Nespoléhejte na robot, že vám udělá skvělé těsto, to
přijde až s překládáním. Cca 20x přeložte těsto (chytněte mokrou rukou,
táhněte a přeložte. Otáčejte si vždy o kousek s mísou a překládejte.
Ruku si občas namáčejte, bude to lepit. Nechte hodinu být v teple (pro
teploty 22-23 st.), poté opět další překládání. Nechte další hodinu a
půl odpočívat. Vyklopte na lehce pomoučenou desku, konce placky přehněte
do středu a zatočte do ruličky. Konce zaštípněte směrem ke švu dolů.
Posypte moukou (dobrá je pohanková nebo kukuřičná – dobře zabraňuje
přilepení a překulte do ošatky na cca hodinu a 15
minut. Vyšší hydratace a větší množství rozkvasu zařídí
rychlejší kynutí. Kdo chce, může samozřejmě použít lednici. Naakumulujte
troubu na 250 st cca 30-40 minut před pečením (horní a spodní ohřev
pouze). Desku nebo pekáč mějte v první třetině u dna trouby. Opravdu ji
rozpalte… na dno trouby dejte druhý pekáč pro zapaření. Vsaďte chleba,
vylejte hrnek vařící vody na roupálený plech na dně trouby a zavřete
rychle dvířka ať pára neuteče. Pečte na 250 st. 15 minut. Poté na 200
st. 15 minut. Pak vyvětrejte troubu a chleba otočte (strana u dvířek
přijde dozadu), pečte na 190 st 25-30 minut. Chleba pořádně vypečte,
barva zralého kaštanu. Dobře vypečený kůrka se
podílí na chuti chleba. Dejte na mřížku vychladnout a důležité: vydržte
opravdu dokud zcela nechladne, cca 3h. Jednak tento chleba má opravdu
jemnou střídku a také i proces chladnutí má vliv na chuť.
My si dnes užíváme zakaboněného počasí, sice prší zlehounka, ale každá kapka vody je dobrá, protože je u nás zase pořádné sucho.
Přeju pěkný víkend.
Betka, dievča moje, ty máš čas na kváskovanie pri tvojich 4 chlapcoch? Zaslúžiš si môj obdiv!!!!
OdpovědětVymazatPá
Čas se musí najít, vždyť láska prochází žaludkem :) a navíc v kuchyni mě to baví a domácí je domácí.
VymazatTen je!!
OdpovědětVymazatDěkuji :)
VymazatTeeeda,ten voni az sem.Neskutecne.Ten je proste TOP.Ukladam a snad najdu nekdy odhodlani k tomu,abych ho konecne zkusila.Tak hezky vikend s vuni chleba.H.
OdpovědětVymazatDěkuji voní opravdu krásně a výborně chutná. Pusť se do toho, práce s kváskem není složitá a domácí je domácí :)
VymazatNa kváskovanie sa chystám aj ja...aspoň viem,kde môžem prísť po radu, keď sa do toho konečne pustím. Chlebík vyzerá veľmi chutne a priam profesionálne. Pekný deň.
OdpovědětVymazatJé děkuji, já už kváskuji přes tři roky. Až se do toho pustíš a budu vědět, ráda poradím, ale zase taková věda to není. Tak s chutí do toho.
VymazatTyjo, tak to taky musím vyzkoušet. Díky za tip. Domácí chléb jsem už párkrát zkoušela dělat, ale měla jsem trochu problém s tím, že mi nikdy nevydržel moc dlouho. To se mi ale naštěstí povedlo vyřešit. Konkrétně tak, že jsem ho začala schovávat do chlebovky Od té doby, co ji mám už takový problém nemám.
OdpovědětVymazatAť se podaří :)
Vymazat