úterý 1. srpna 2017

Putování první - Velhartice


V neděli jsme vyrazili do Velhartic na hrad, nebo zámek.  Záleží jaký okruh prohlídky si vybereme. K hrad založenému na přelomu 13. a 14. století, byl totiž později přistaven renesanční zámek. My jsme zvolili prohlídkový okruh hrad. Prostřednictvím šachových figur jsme byli seznámeni s životem ve středověku.
Prohlídka byla super, kluci dávali pozor, ale mnohem více si pak užili v budově hradního pivovaru na nádvoří. Kromě restaurace, která se tu nachází, si tu děti i dospělí mohou vyzkoušet postavit klenbu, či hrad, zvednout těžké břemeno pomocí kladky, seznámit se se středověkým oblečením apod. No zkrátka, zdrželi jsme se tu dlouho. Pak jsme navštívili skanzen u hradu a hurá na naučnou stezku k Werichově chatě. Ano, v tomto malebném kraji, kdysi pobýval Jan Werich. Vyšli jsme z hradu směrem na náměstí. Tady jsme navštívili muzeum minerálů. Náš Martínek se o kameny již delší dobu zajímá. Neustále se mě ptá, co je to za kámen, ale v tomhle oboru mám velké nedostatky. Milá paní majitelka nás upozornila, ať nezapomeneme na zastávku u místního řezbáře a u Werichovy chaty, ať vlezou kluci do potoka, že tam určitě najdou strusku a taky našli :). Okruhem jsme se poté vrátili zpět k hradu.
Ještě jedna úsměvná, nedalo se jich nevšimnout. Na hradě jsme potkali Apaluchu 2017, bylo to cca pět tatínků a jejich ratolesti. Byli vyzbrojeni oranžovými triky, jejich Apalucha se koná každoročně již od roku 2007. Na trikách totiž měli jejich místa pobytu s rokem, kdy se konal. Takové větší S tebou mě baví svět :).



















 A že se nám tu opravdu líbilo.

Krásné srpnové dny všem!

4 komentáře:

  1. Krásny výlet...a v tom potoku to asi bolo najlepšie :-).Prajem pohodové prázdniny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme. V potoce to bylo nej, ani jsme je nemohli dostat ven :)
      Přeju krásný srpen.

      Vymazat
  2. Rada som sa s vami presla po tej krase ... Pacilo sa mi ... Bety, pozdravujem ... L.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to jsem ráda. Ještě přibydou další krásná místa, která jsme stihli o dovolené navštívit.
      Přeju pohodový srpen.

      Vymazat