pondělí 18. prosince 2017

Pro ptáčky

Jeden z úkolů v adventním kalendáři, bylo přichystat ptáčkům něco na zub.
Nejprve jsme navlékali buráky, sušené šípky a jádra vlašských ořechů. Já bláhová si myslela, že lépe nám to půjde na drátek, který používám na věnce. Ten se ale v burácích vždy nějak zkroutil a nechtěl projít druhou stranou ven. Nezbývalo než vzít velkou jehlu a nit. To se ale občas ozvalo au, jak se někdo z kluků píchl do prstu, ale nevzdali to. Dokonce si nechali druhý den sami od sebe navléknout nit a zase pokračovali.
Potom jsme vytvářeli koláčky na zavěšení na strom.Potřebovali jsme ptačí zob, či jiná semínka (především slunečnici, ta našim ptáčkům šmakuje nejvíc), potravinářskou fólii, stoprocentní tuk nebo lůj, formičku a šňůrku. Rozpustila jsem tuk a do něj vmíchala ptačí zob. Do formiček vystlaných fólií kluci nandali zob, zatlačili provázek, aby utvořil poutko a dozdobili oříšky a šípky. Pak už jen nechat do druhého dne pořádně zatuhnout a vyklopit z formiček.
Dnes jsme všechny pochutiny rozvěsili po zahradě a ptáčci mohou přiletět na hostinu. Zatím k nám zavítali jen koňadry a vrabčáči. Občas se tu objeví i jedna sojka. Tak uvidíme, zda se nám podaří nalákat i nějaké jiné druhy.







Děkuji za vaše návštěvy a milé komentáře.

4 komentáře:

  1. Takže vtáčatká vianoce už majú, vďaka tvojim chlapcom si už môžu pochutnávať na samých dobrotách!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj o něco dříve, ale to nevadí :). I k nám přijde letos Ježíšek o den dříve, manžel jde 24. do práce, tak jsme si museli Štědrý den posunout.

      Vymazat
  2. Milá Betka, prajem Teba aj celej Tvojej krásnej rodinke šťastné a pohodové sviatky plné smiechu a radosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnohokrát děkuji :). Také přeju krásné Vánoce plné pohody.

      Vymazat