pátek 10. února 2017

Koblížky...

 
...nejen masopustní. Jsou vynikající, jen se u nás po nich zaprášilo a za dva dny mě čekala další várka. Jen jsem musela vychytat teplotu tuku na smažení. Má se smažit na rozpáleném oleji, ale ty první byly buď dobrá barva, ale uvnitř ještě neprosmažené těsto, nebo už moc tmavé. Takže já už vím, že na mých kamnech smažit na 7, pak jsou tak akorát :). Lze je dělat na různé způsoby, tyhle jsou plněné na přání kluků"červenou marmeládou" - malinovo jaodovou. Příště by si prý dali čokoládové.
Pokud jsme někoho inspirovala k víkendovému pečení (smažení), přidávám recept.


Suroviny:

30g droždí
70g krupicového cukru
500g polorubé mouky + na posypání
250 ml vlažného mléka
špetka soli
strouhaná kůra z poloviny citrónu
3 žloutky
80g rozpuštěného vlahého másla
1 lžíce rumu
olej na smažení


Postup:
  1. Do misky rozdrobte droždí, posypte ho lžící cukru a míchejte až se zcela rozpustí. Zdálo se mi to divné, ale opravdu se jen s cukrem po chvíli zcela rozpustí.
  2. Přidejte 100g mouky a polovinu mléka. Rozmíchejte kvásek, pomoučněte, zakryjte utěrkou a nechte asi 20 minut kynout.
  3. Ve velké míse promíchejte zbylou mouku a cukr, osolte, přidejte citrónovou kůru, vytvořte důlek a vlijte do něj vykynutý kvásek. Žloutky rozšlehejte ve zbylém mléce a za stálého míchání přilévejte k mouce. Přidejte máslo a rum a vypracujte hladké nelepivé těsto, které na povrchu tvoří bubliny. Poprašte ho moukou a nechte kynout. Znovu propracujte a nechte kynout. Celková doba kynutí je 1, 5hod.
  4. Těsto vyválejte silné 1 cm. Na polovině naznačte skleničkou kolečka a rozdělte na ně po jedné lžičce marmelády. Ze zbylého těsta vykrájejte kolečka, zakryjte jimi ty plněné a znovu vykrojte. Pak pořádně přimáčkněte kraje, aby se vám koblížky při smažení nerozpadly. Nechte 10 minut kynout, usmažte a vychladlé pocukrujte.              Zdroj: můj oblíbený časopis Krásný venkov
Dobrou chuť a pohodový víkend!

6 komentářů:

  1. Tak to ti verím, že sa po nich len tak zaprášilo, vyzerajú mňamkovo!
    Čokoládové som nikdy nerobila, ale môžu byť tiež dobré!
    Pekný víkend!

    OdpovědětVymazat
  2. Betka, najbližší víkend určite vyskúšam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak dej vědět, jaké byly. Snad budou také tak chutnat jako u nás.

      Vymazat
  3. must trying !
    thank you for this delicious treat!
    blessings!

    OdpovědětVymazat