Kváskovému pečení chleba jsem propadla téměř před rokem. Letos jsem poprvé zkusila i kváskový mazanec, dříve jsem pekla vždy z droždí a musím říct, že je výborný.
Pekla jsem podle receptu Maškrtnice. V odkazu máte podrobný recept.
Suroviny na těsto:
• 400 g kvásku (založeného 12-16 hodin předem ze lžíce kvásku, 200 g hladké mouky a 200 g vody)
• 125 g plnotučného mléka
• 620 g pšeničné hladké mouky
• 200 g cukru (krupice nebo krystal)
• 20 g vanilkového cukru
• 125 g vajec (3 malá vajíčka nebo 2,5 standardního). Při přebytcích vajec klidně přihoďte ještě dva žloutky.
• 180 g másla (zcela změklého nebo rozehřátého a vychladlého)
• kůra z jednoho citronu
• 7 g soli
• 150 g rozinek (podle zvyklosti předem naložených v rumu, sířené propláchněte vařicí vodou)
• 100 g mandlí
• Plátky mandlí na ozdobu, další vejce k pomašlování
Suroviny na těsto:
• 400 g kvásku (založeného 12-16 hodin předem ze lžíce kvásku, 200 g hladké mouky a 200 g vody)
• 125 g plnotučného mléka
• 620 g pšeničné hladké mouky
• 200 g cukru (krupice nebo krystal)
• 20 g vanilkového cukru
• 125 g vajec (3 malá vajíčka nebo 2,5 standardního). Při přebytcích vajec klidně přihoďte ještě dva žloutky.
• 180 g másla (zcela změklého nebo rozehřátého a vychladlého)
• kůra z jednoho citronu
• 7 g soli
• 150 g rozinek (podle zvyklosti předem naložených v rumu, sířené propláchněte vařicí vodou)
• 100 g mandlí
• Plátky mandlí na ozdobu, další vejce k pomašlování
K nakousnutí:-)
OdpovědětVymazatKrásné svátky:-)
Ajka
Děkuji. Taky přeju krásné Velikonoce :)
OdpovědětVymazatBětko, děkuji za inspiraci na kváskový mazanec... zítra zkusím upéct a snad bude tak úžasný jako Váš.
OdpovědětVymazatPřeji krásné Velikonoce a raubířům bohatou pomlázku.
Určitě se povede :), také přeju krásné Velikonoce.
VymazatŠikula...
OdpovědětVymazatDěkuji. Krásné Velikonoce.
VymazatVyzerá výborne!
OdpovědětVymazatMusím si naštudovať niečo o kvásku, nemám s ním žiadnu skúsenosť.
Pekné a spokojné sviatky!!!
Děkuji, už téměř rok peču z žitného kvásku chleba, v obchodě už nekupujeme. Kváskový mazanec jsem zkusila letos poprvé a je výborný.
VymazatKrásné Velikonoce.