pátek 3. dubna 2015

Kváskový mazanec



Kváskovému pečení chleba jsem propadla téměř před rokem. Letos jsem poprvé zkusila i kváskový mazanec, dříve jsem pekla vždy z droždí a musím říct, že je výborný.
Pekla jsem podle receptu Maškrtnice.  V odkazu máte podrobný recept.


Suroviny na těsto:

•    400 g kvásku (založeného 12-16 hodin předem ze lžíce kvásku, 200 g hladké mouky a 200 g vody)
•    125 g plnotučného mléka
•    620 g pšeničné hladké mouky
•    200 g cukru (krupice nebo krystal)
•    20 g vanilkového cukru
•    125 g vajec (3 malá vajíčka nebo 2,5 standardního). Při přebytcích vajec klidně přihoďte ještě dva žloutky.
•    180 g másla (zcela změklého nebo rozehřátého a vychladlého)
•    kůra z jednoho citronu
•    7 g soli
•    150 g rozinek (podle zvyklosti předem naložených v rumu, sířené propláchněte vařicí vodou)
•    100 g mandlí
•    Plátky mandlí na ozdobu, další vejce k pomašlování




Dobrou chuť!

8 komentářů:

  1. K nakousnutí:-)
    Krásné svátky:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. Taky přeju krásné Velikonoce :)

    OdpovědětVymazat
  3. Bětko, děkuji za inspiraci na kváskový mazanec... zítra zkusím upéct a snad bude tak úžasný jako Váš.
    Přeji krásné Velikonoce a raubířům bohatou pomlázku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se povede :), také přeju krásné Velikonoce.

      Vymazat
  4. Vyzerá výborne!
    Musím si naštudovať niečo o kvásku, nemám s ním žiadnu skúsenosť.
    Pekné a spokojné sviatky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, už téměř rok peču z žitného kvásku chleba, v obchodě už nekupujeme. Kváskový mazanec jsem zkusila letos poprvé a je výborný.
      Krásné Velikonoce.

      Vymazat