pátek 3. srpna 2018

Domácí kečup ...

To máte tak, když dostanete bednu domácích rajčat (ty naše zvládá naše početná rodinka konzumovat), skleničku kečupu na ochutnání a recept :). Potom ho uděláte hned z trojité dávky, protože nám všem velmi zachutnal, k tomu ještě pár skleniček protlaku a bedna rajčat je fuč.




Domácí kečup

2 kg rajčat
1/4 kg cibule
1/4 kg jablek
2 lžíce soli
1 palička česneku
3 lžíce octa
1 lžička sladké papriky
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého pepře (já dala kvůli dětem půl)
8 kuliček nového koření
4 hřebíčky
2 bobkové listy
100g krystalového cukru
15 tablet sacharinu
feferonky (nedávala jsem)
Vše 2 hodiny povařit, přepasírovat a sterilovat



Protlak

Ten si dělám tak, že jen povařím rajčata až zbude hustá hmota, přepasíruju a steriluju a pak dochutím dle chuti při vaření.


Také si doma vyrábíte kečip či protlak? Ten náš bude jen k výjimečným příleitostem, např ke grilování, protože naši kluci, obzvlášť Jiřík ho jedí ve velkém a z 6kg rajčat ho opravdu není moc. 

6 komentářů:

  1. Keď boli deti malé, robievala som domáci kečup každý rok ... Mám podobný recept, ako tento tvoj ... bol vynikajúci ... A potom ho zrazu odmietali. Vraj je veľmi voňavý. No ... a kečup sme začali kupovať ... Deti odrástli, teraz s manželom kečupy vôbec nejeme ... Ale navnadila si ma ... urobím aspoň z jednej dávky ... Paradajok pestujem veľa a robím z nich výbornú šťavu, úplne rovnako, ako ty pretlak, len tak dlho nevarím. Rozvarím, rozmixujem, prepasírujem, ochutím a šup do pohárov. Sterilizujem. A ešte robím rajčiny vo vlastnej šťave ... Postrúham na strúhadle, osolím a sterilizujem. Výborné sú na polievku. Mám fotorecept na blogu, ak by si mala záujem mrknúť, v sekcii "zaváranie" ... Betka, maj peknú nedeľu. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za bezva tipy, určitě mrknu. Já ještě dělám takovou šťávu pod maso - pomletá rajčata, česnek, sůl, nezavařuje se a taky je to dobrota.

      Vymazat
  2. Dobre si si poradila s toľkými paradajkami! Si moc šikovná, na toto som ja nikdy nebola.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to baví, jen kdyby teď nebylo takové horko u sporáku :)

      Vymazat
  3. Kečupy nejeme, ale pretlaky tie robím, pretože sú veľmi univerzálne. Tohto roku som sa ešte k tomu nedostala, no ty si šikovnica a zásoby na zimu už máš nachystané :-).

    OdpovědětVymazat