Dříve jsme svatomartinské zvyky nějak nedodržovali, ale poslední asi tři roky nesmí chybět na svátečním stole husička. Z našeho nejstaršího MARTINA nám roste pěkný labužník, takže dva druhy zelí a dva druhy knedlíků. Samozřejmě nesmí chybět dezert, ať ten jeho svátek řádně oslavíme :) a protože Martínek může karamel na všechny způsoby, zkusila jsme letos poprvé větrník na plech a podle zůstatku na plechu určitě ne naposledy.
Budete potřebovat:
na těsto:
750ml vody
23dkg másla
23dkg hladké
mouky
špetku soli
8-9 vajíček
1. náplň:
750ml mléka
2 karamelové
pudinky
cukr moučka
1 máslo
2 náplň:
1 smetana ke šlehání
cukr
ztužovač šlehačky
poleva:
250 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání
250 ml smetany ke šlehání
Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak
najednou přidáme mouku a za stálého mchání vaříme na mírném ohni tak
dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (trvá to asi 4
minuty). Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně
vymícháme a až pak dáme další.
Vymažeme dva plechy zbytkem másla a naneseme těsto rozdělené na polovinu.Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Nebojte se, hned tak se nespálí. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
A teď 1. náplň: Uvaříme 2 karamelové pudinky ve 750ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme 1 máslo se 2 lžícemi moučkového cukru a postupně přidáváme uvařený, zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.
Vymažeme dva plechy zbytkem másla a naneseme těsto rozdělené na polovinu.Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Nebojte se, hned tak se nespálí. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
A teď 1. náplň: Uvaříme 2 karamelové pudinky ve 750ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme 1 máslo se 2 lžícemi moučkového cukru a postupně přidáváme uvařený, zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.
Připravíme si i druhou náplň (ušlehanou šlehačku se ztužovačem a cukrem). Na
první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou šlehačku.
Přiklopíme druhý plát a navrch polejeme
karamelovou polevou - Cukr
nasypte do většího hrnce a nechte ho roztavit. Odolejte pokušení ochutnat, pálí
jako čert! Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu.
Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. Ihned nalijte
na větrník a dejte chladit do druhého dne.
Všem kdo vyzkouší, přeju dobrou chuť.
Ten tanier s husou vyzerá veľmi dobre ... hus krásne vypečená a tie prílohy ... mňam ... Veterník na plechu som robila aj ja ... len raz ... a tiež nám veľmi chutil ... Betka ... tí tvoji chlapi sa majú pri tebe kráľovsky ... :))) Majte sa dobre ... L.
OdpovědětVymazatDěkuji, vyvařovat a péct mě baví. Největší odměnou mi je, když vidím, jak jim chutná. Můj muž se mi mimo jiné drží pořekadla, že áska prochází žaludkem :).
VymazatPřeju hezké dny.
Šikulka...větrník vyzkouším....Ila
OdpovědětVymazatTak ať chutná stejně jako nám :)
VymazatKaramel a všetko karamelové milujem, takže recept ako vyšitý pre mňa. Už teraz sa teším na jeho vyskúšanie a ochutnanie.
OdpovědětVymazatStejně jako můj syn :). Tak ať chutná stejně jako nám.
Vymazat